Skip to content
Menu
Tuntematon maa
  • Etusivu
  • Tule mukaan!
  • Artikkelit
  • Kolumnit
  • Tietoja
Tuntematon maa

Tiivistelmä BDSM:ää ja ammattiauttajia tarkastelevasta psykologian opinnäytetyöstä

26.8.202128.8.2021 by Toimitus

BDSM-aiheista tutkimusta on tehty maailmalla runsaasti, mutta tietoa siitä on valitettavan vaikea saada. Tuntematon maa julkaisee tiivistelmiä verkossa vapaasti saatavilla olevista kinkyyttä käsittelevistä akateemisista teksteistä, jotta suomenkielistä tutkimustietoa olisi jokaisen aihepiiristä kiinnostuneen saatavilla. Jos haluat mukaan kirjoittamaan tiivistelmiä, voit laittaa sähköpostia toimitus@tuntematonmaa.net.

Hamer, Walter John 2016. BDSM and Helpseeking: an Exploratory Qualitative Survey

Tarkastelussa on suomalaista gradua vastaava opinnäytetyö, vuonna 2016 hyväksytty osasuoritus Master of Health Science in Psychology -tutkintoon Auckland University of Technologyssa, Uudessa-Seelannissa. Tutkimuksessa käsitellään BDSM-yhteisön ja ammattiauttajien (mm. psykologit, lääkärit, oikeudelliset tahot) välistä suhdetta haasteineen ja mahdollisuuksineen. 

Opinnäytetyön tekijän tiivistelmä

Tausta: Tietoisuus BDSM-alakulttuurista on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina, erityisesti mediassa ja fiktiossa tapahtuneiden esittelyiden ansiosta. Reaktiot yhteiskunnassa ovat vaihdelleet parjauksesta patologi­sointiin ja toisaalta fiktion kautta ilmenevään ihannointiin. Koska BDSM:llä on stigma ja siihen liittyy ennakkoluuloja sadistisesta hyväksikäytöstä, BDSM-yhteisön jäsenillä on merkittäviä esteitä hakea apua oikeudellisiin, lääketieteellisiin ja terapeuttisiin tarpeisiinsa. 

Tavoitteet: 1. Tavoitteena on tutkia, kuinka uusisee­lantilaiset BDSM:n harrastajat kokevat ja jäsentävät (make sense) avun hakemista, mukaan lukien siihen liittyvät esteet ja hyödyt. 2. Edelliseen perustuen, tavoitteena on informoida BDSM-yhteisöä ja auttamisen ammattilaisia ohjeista (guidelines), jotka liittyvät tämän ryhmän ja erilaisten ammattiauttajien kohtaa­mi­siin. 

Menetelmät: Laadullinen verkkokysely ja teema-analyysin avulla tuotetut tulkinnalliset kuvaukset ky­selyn tuloksista. 

Tulokset: Aineis­tos­ta rakentuu kolme teemaa. 1. Kuinka BDSM:n harjoittajat käsittelevät auttajien valta-ase­maa, mukaan lukien hoitosuhteen osapuolten keskinäisen neu­vottelun hyödyntäminen tai välttä­minen, rajojen asettaminen ja jälkihoito (after­care). 2. Tulkintamallit, joilla ulkopuo­linen ymmärtää BDSM:n. Näitä ovat yhteiskun­nal­listen vallan­käyttäjien mer­kitys, saalistaminen sekä lääke­tieteellisen ja psykologisen yhteisön ymmärrys BDSM:s­tä. 3. Kysymykset siitä, miten tuotetaan suostumuksellisuuteen (consent) liittyvä osaaminen.

Tutkimuksessa käsitellään niitä vastustamisen strategioita, joita BDSM-yhteisö käyttää vastatakseen edellä mainittuihin tulkintamalleihin. Tutki­muk­sen huipennus on tarkastella suostumuksen tulkintaa (interpretation of consent) osaamisena. Tämä osaaminen on luon­teel­taan työkaluja hyväksikäytöltä suojautumiseen ja mahdol­lista­maan vuorovaikutusta. 

Johtopää­tök­set:Tut­kimus tukee käsitystä, että auttamisen ammattilaiset tarvitsevat erityistä kulttuurista osaamista työs­ken­nellessään BDSM:n harrastajien kanssa. Ne kulttuuriset resurssit, joita BDSM-yhteisöllä on, voivat olla auttajille ar­vokasta pääomaa tuke­maan BDSM:n harrastajien avun etsintää ja parantamaan ammatillisen autta­misen toimintaympäristöä yleensäkin.

Yhteiskunnallisilla vallankäyttäjillä viitataan tutkimuksessa paljolti mediaan ja sen antamaan kuvaan BDSM:sta. Kirjoittaja nostaa esiin usean vastaajan esittämän konkreettisen varoituksen: auttamistyötä tekevien ei tule käyttää Fifty Sha­des of Greytä BDSM-tietolähteenään, koska teos on suostumuksen näkökulmasta ongelmallinen. Lääketieteen ja psy­kologian näkökulmasta yhtenä esimerkkinä valistustarpeesta nouseekin nimenomaan tarve kehittää ammat­tilais­ten kykyä erottaa toisistaan BDSM ja hyväksikäyttö. Käsitteet saalistaminen ja saalistaja (predatory behavior, predator) liittyvät toimintaan, jossa henkilö käyt­tää BDSM:ää hyväksikäytön ”peitteenä” tai näin tulkitaan tapahtuvan. Oman aineistonsa ohella Hamer viittaa tässä lähteeseen Glickman, C 2011. BDSM & rape: what now. 

Opinnäytteen näkökulma ja menetelmät

Tutkimus kohdistuu sosio-konstruktionistisesta näkökulmasta ymmärrettyyn sosiaaliseen todellisuuteen. Tämä tarkoittaa, että sosiaalista todellisuutta tuotetaan ja ylläpidetään ymmärrystä ja merkityksiä toimijoiden kesken vaihtamalla. Näin ollen myöskään tutkimus itse ei löydä erillisiä to­sia­si­oi­ta, vaan on mukana rakentamassa raportoimiaan merkityksiä. Tutkimukseen liittyy kaksi sosiaalista ryh­mää, BDSM:n harjoittajat ja ammattiauttajat.

Lähestymistavaltaan laadullisessa tutkimuksessa kerättiin siihen osallis­tuvan yhteisön jäsenten kokemuksia ja mielipiteitä käyttäen anonyymia verkkokyselyä. Kysy­myk­sissä oli aina tarjolla mahdollisuus avovastauksiin, siis vastauksiin osallistujien omin sanoin. Tutki­mus­ta suunniteltaessa konsultoitiin paikallista BDSM-yhteisöä ja aihepiirin toisia tutki­joita sekä perehdyttiin kirjal­lisuuteen.  Aineistosta tehtiin teema‑analyysi eli koottiin yksittäisistä vastauksista tai niiden osista laajempia sisältökokonaisuuksia.

Opinnäytteessä tarkasteltu kirjallisuus

Työhön kuuluvassa kirjallisuuskatsauksessa tekijä on tarkastellut seuraavia aihepiirejä: 1. BDSM, sen käytännöt ja toteutuminen suhteis­sa, 2. BDSM:n yleisyys, 3. suostumuksellisuus (consent), 4. BDSM ja laki, 5. BDSM ja mielenterveys, 6. avun hakemisen kysymykset laajemmin sekä 7. BDSM Uudessa-Seelannissa.

Tulokset

Aineis­tos­ta rakentuu kolme teemaa. 

  • Kuinka BDSM:n harjoittajat käsittelevät (engage with) auttajien valta-ase­maa, mukaan lukien hoitosuhteen osapuolten keskinäisen neuvottelun hyödyntäminen tai välttä­minen, rajojen asettaminen ja jälkihoito (after­care). 
  • Tutkimuksessa tunnistetaan malleja, joilla ulkopuolinen omii (appropriate) BDSM:n. Näihin liittyy yhteiskunnallisten vallankäyttäjien merkitys, saalistaminen sekä lääketieteellisen ja psykologisen yhteisön ymmärrys BDSM:stä.
  • Pohdinta siitä, miiten tuotetaan suostumuksellisuuteen (consent) liittyvä osaaminen.

Valta-aseman käsittely

Valta-aseman käsittelystä erottuu seuraavia alateemoja: neuvottelu, riskien arviointi, osittainen irtautuminen hoitosuhteesta. 

Esimerkki neuvottelu-teemasta: Auttajan ja autettavan suhteessa auttaja ikään kuin saa kutsun autettavan maailmaan jälkimmäisen avatessa arkoja asioitaan. Tämä tulkitaan tutkimuksessa vallanvaihdoksi. Auttaja-autettava-asetelmista on löydettävissä ”sessio-elementtejä” kuten ennakkokeskustelu ja rajojen asettaminen. Samankaltaisia rakenteita on löydettävissä sekä yhteisön (BDSM-yhteisö tapaa neuvonta-asiantuntijoita) että yksilön tasoilla.

Tutkimuksessa on esimerkki, jossa BDSM-yhteisön jäsen tekee yhteistyötä neuvontaorganisaation kanssa liittyen raiskaustapauksiin ja hänen ehdotuksensa pitää auttajille BDSM:ää esittelevä työpaja (workshop) otetaan myönteisesti vastaan. Toisessa yhteydessä workshop mainitaan tutkimuksessa yhtenä neljästä organisoidun BDSM-toi­min­nan muodosta: miitit (munches), julkiset bileet (public play parties), yksityiset bileet (private parties) ja työpajat (workshops).

Ulkopuolisten tulkintamallit

Ulkopuolisten tulkintamallit -teema käsittelee kriittisesti erilaisia tapoja tulkita BDSM:aa. Teemassa tarkastellaan kulttuurista omimista (toisen kulttuurin piirteiden käyttöä omiin tarkoituksiin niitä arvostamatta), saalistusta sekä lääketieteen ja psykologian edustajien tekemien tulkintojen ongelmia.

Fifty Shades of Grey nousee useissa vastauksissa esille esimerkkinä kulttuurisesta omimisesta: BDSM:stä on muotoiltu viihdettä, jota ulkopuoliset taas ovat käyttäneet lähteenä omalle käsitykselleen tästä ilmiöstä.

Saalistuksen (predation) teema kohdistuu BDSM:ksi naamioituun hyväksikäyttöön. Eräiden vastaajien mukaan auttajien on vaikeaa erottaa toisistaan BDSM:aa ja BDSM:ksi naamioitua hyväksikäyttöä. ”Voi vain kuvitella auttajien ajatuksia, että tätähän [asiakkaat] juuri ovat pyytäneet.”

Lääketieteen ja psykologian tapoihin käsitellä BDSM:ää liittyy riskejä siitä, että muuhun asiaan liittyvässä hoitamisessa asiakkaan harrastamaa BDSM:ää yhä tulkitaan sairauden ja hoitamisen näkökulmista, huolimatta tautiluokituksiin tehdyistä muutoksista. Vastaajien mukaan asiantuntijoiden tulisi kyetä sen sijaan ymmärtämään toiminnan konsensuaalinen luonne: ”[Ammattilaisten] täytyy tietää, että lyömisestä tai lyödyksi tulemisesta nauttiminen eivät merkitse hyväksikäyttöä tai siihen alistumista”.

Suostumus suojana ja mahdollistajana

Suostumus ja sen tulkinta suojaavana ja mahdollistavana välineenä tiivistyy ajatukseen suostumuksesta välineenä, joka sisältää viestintätaitoja ja tiettyjä kielellisiä koodeja. Tätä välinettä voidaan kehittää, sen käyttöä voidaan opettaa ja se voidaan siirtää uusiin käyttöyhteyksiin, myös vanilja­suh­teisiin.

Eräs vastaajista kuvaa työpajojen merkitystä tilanteina, joissa luottamuksen ja suostumuksen piiri laajenee. Rajat siirtyvät, koska ympäristö on ”kontrolloitu” ja suhteellisen turvallinen. Bileissä hän saattaisi rajata suostumuksensa tiukemmin. 

Suosituksia auttajille

Tutkimuksen tuottamat suositukset auttajan roolissa oleville ammattilaisille jakautuvat seuraaviin ryhmiin, joista jäljempänä esimerkkejä:

  1. Valmistautuminen ennalta 
  2. Auttajan toiminta auttamistilanteen aikana
  3. Tarvittaessa tehtävät jälkitoimet 
  4. Reaktioita, joita auttajan tulisi välttää 
  5. Tiedollisia kysymyksiä, joita auttajan tulisi välttää 
  6. Palautteita, joita auttajan tulisi pidättäytyä esittämästä 

Valmistautumisen teema tiivistyy ajatukseen, että auttajan tulee tietää tarpeeksi voidakseen olla näyttämättä auttamistyöhön negatiivisesti vaikuttavia tunteitaan (kuten inhoa tai sääliä). Auttamistilanteessa korostuu toimenpiteiden ja kysymysten asianmukaisuus: varmistetaan, ettei kysymyksessä ole hyväksikäyttötilanne, mutta keskitytään nimenomaan siihen asiaan, joka tuo asiakkaan auttajan luo. BDSM:aa ei tule samastaa hyväksikäyttöön tai muuhun kaltoinkohteluun eikä toisaalta jättää tätä mahdollisuutta huomioon ottamatta.

Jälkitoimilla tarkoitetaan tässä mm. luottamuksen säilyttämistä sekä sitä, että auttaja ohjaa asiakkaan tarvittaessa eteenpäin ja toisaalta varmistaa työnjohdon ja -ohjauksen (supervision) avulla oman toimintansa asianmukaisuuden.

Asiantuntijan vältettäviin reaktiohin tai tiedollisiin kysymyksiin kuuluvat mm. hämmästyksen ilmaisut ja asiaankuulumattomat miksi-kysymykset; jälkimmäiseen voi liittyä se, ettei asiakas joudu tarpeettomasti toimimaan auttajan perustietojen täydentäjänä.

Asiantuntijan epäasianmukaiset palautteet tiivistyvät paljolti BDSM-toiminnan tarpeettomaan arvottamiseen ja luottamuksen puutteeseen myös siinä mielessä, että asiantuntijan tulee luottaa BDSM-harrastajan yleisesti ottaen tietävän mitä tekee.

Tulosten merkitys

Tekijä pitää omaa asemaansa myös tutkimuksen tehtyään tutkimansa BDSM-yhteisön ulkopuolisena. Hän katsoo tutkimuksen osapuolten sitoutuneen projektiin niin hyvin, että psykologien ja BDSM-yhteisön jäsenten välistä kumppanuutta voidaan kehittää edelleen.

Hamerin tutkimuksen pihvi ja samalla yksi laadullisen tutkimusotteen valinnan perustelu on siinä, että kyselyn vastaajia tarkastellaan kokemusasiantuntijoina, joiden on mahdollista tuoda keskusteluun sellaisia näkökulmia, joita ei‑kinkyoletettu tutkija (ja toisaalta myöskään hoitoalan toimija) ei pysty omakohtaisesti tai aiemman tutkimuksen ja kirjallisuuden perusteella tuottamaan esimerkiksi kyselylomakkeeseen. Ratkaisevaa ei tällöin ole vastaajajoukon määrällinen edustavuus vaan aineiston tarjoama tutkitun ilmiön laadullinen vaihtelu.

Kirjoittaja: Mr Birch

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Uusimmat artikkelit

  • Näkökulma: Mitä BDSM voi tarjota vammaiselle ja miksi siitä pitäisi puhua enemmän? 18.12.2022
  • Henkilöprofiili: Greta Moreenimediassa. 9.11.2022
  • 4-vuodenaikaa: Syksy 1.10.2022
  • Turun Baletti julkaisee kinkyskenen käsikirjan aloittajalle 23.8.2022
  • Henkilöprofiili: Susi, saatana! 19.7.2022
  • Kinkyys näyttävästi esillä Manse Pride -viikolla 16.6.2022
  • Sateenkaaressa on myös kinkyä. 4.6.2022
  • Välähdyksiä SM-tutkimuksen historiasta 1500-luvulta tähän päivään. 16.5.2022
  • Leffavinkki: Sihteeri 2.5.2022
  • Nuo maanmainiot pörröturkit – kotoinen karhuparaati. 29.4.2022
  • Rasvaisia viestejä 25.4.2022
  • Pudotus droppikuiluun ja kiipeäminen takaisin maanpinnalle 13.3.2022

Uusimmat kolumnit

  • Fetisismi läpi vuodenaikojen
  • Passaako puhutella?
  • Kinkyt kuukautiset – tai kuukautiset kinkyllä
  • Kolumni: Musiikki (ei) saa soida kinkybileissä
  • Kuinka kinkyskene korjataan?
  • Voisitsä kuristaa mua?
  • Somewhere over the rainbow: Setan suhtautuminen kinkyyteen

Uusimmat kommentit

  • Nimetön: Somewhere over the rainbow: Setan suhtautuminen kinkyyteen
  • Kipe: Somewhere over the rainbow: Setan suhtautuminen kinkyyteen
  • H_M: Kuvataiteilija Sylvester Kivelä häpesi fetissejään niin paljon, että kätki ne jopa itseltään – nyt häpeästä syntyi taidenäyttely, johon moni kinky voi samaistua
  • Susi: Rasvaisia viestejä
  • DoMister: Pudotus droppikuiluun ja kiipeäminen takaisin maanpinnalle
  • Pilkunviilaaja: Pudotus droppikuiluun ja kiipeäminen takaisin maanpinnalle
  • napakettu: Pudotus droppikuiluun ja kiipeäminen takaisin maanpinnalle
  • IhanaSika: Fetisismi läpi vuodenaikojen
  • SadeasuAleksi: Fetisismi läpi vuodenaikojen
  • Saderukka: Fetisismi läpi vuodenaikojen

Hae artikkeleita

©2023 Tuntematon maa | Powered by WordPress and Superb Themes!