Työryhmä; Ilona, elanor, Mia-Rouva, Merita, Kalle Saarinen
Internetin ihmeellinen maailma on täynnä mielekästä keskustelua ja rakentavia yhteydenottoja. Voidaan onnitella toista vaikkapa hyvästä tekstistä tai valokuvasta. Joskus saapuneiden viestien joukkoon kuitenkin pujahtaa epätoivottua materiaalia.
Mikä sitten on sopivaa ja mikä ei? Millaisia viestejä ei pidä lähettää? Entä miten suhtautua kun inboxiin ilmestyy, pyytämättä, tuntemattomalta hahmolta, suoraan seksuaaliseen sisältöön loikkaavia viestejä?
Usein niihin reagoidaan sivuuttamalla asia tai mahdollisesti ilmoittamalla viesti kulloisenkin keskustelualustan ylläpidolle, toiveena että häiriökäyttätymiseen syyllistynyt hahmo poistetaan eikä vastaava enää toistu.
Ahdistusta ja epämukavuutta nämä yhteydenotot joka tapauksessa aiheuttavat.Tolkun ihmiselle on itsestään selvää, että tämänkaltainen toiminta ei ole hyväksyttävää.
Käydäänpä läpi muutamia asiaan liittyviä peruskäsitteitä.
Itsemääräämisoikeus
Seksuaalinen itsemääräämisoikeus tarkoittaa jokaisen ihmisen oikeutta koskemattomuuteen, omiin rajoihin ja väkivallattomuuteen sukupuolesta ja seksuaalisuudesta riippumatta. Jokaisella on oikeus päättää miten, milloin ja kenen kanssa haluaa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä. Se on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, joka kuuluu kaikille sukupuoleen, ikään, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muihin seikkoihin katsomatta. Seksuaalista itsemääräämisoikeutta voidaan loukata fyysisesti, puheella tai ei-toivotuilla seksuaalissävytteisillä viesteillä tai kuvilla.
Suostumus
Suostumus on asia, jota tarvitaan jokaisessa seksiteossa toisen henkilön kanssa. Myös seksuaalissisältöinen viestintä on seksiteko. Erilaisten seksitekojen suostumuksellisuus on kommunikaatiota siitä, mitä haluaa ja mitä ei. Jokaisen on kunnioitettava toisen halujen ja kehon itsemääräysvaltaa. Jos sinulle tulee epäilys siitä, haluaako toinen ihminen samoja asioita kuin sinä, kysy ja varmista.
Suostumukseen liittyy monimutkaisuutta, mutta hyvän yleiskuvan aiheesta tarjoaa seuraava video:
Seksuaalinen häirintä
Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan sanallista, sanatonta tai fyysistä käytöstä, joka ei ole toivottua kohteen näkökulmasta. Tällaisia tekoja voivat olla esimerkiksi seksuaalisesti vihjailevat eleet tai ilmeet, seksuaalisesti latautuneet puheet, ei-toivottu nimittely, vitsit tai ehdotukset sekä vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat intiimit huomautukset tai kysymykset, kun nämä teot tarkoituksella tai tosiasiallisesti loukkaavat henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta.
Nämä seikat olisi parasta sisäistää ennen kuin haaveilee toiminnasta muiden kanssa, ja hahmottaa myös, että myös viestit ja puheet ovat tekoja. Samat asiat pätevät tietysti myös muuhun kanssakäymiseen: kosketteluun, puhutteluun, kommentointiin.. Jos ei osaa kunnioittaa toisten rajoja ja ymmärrä suostumusta, lähtökohdat millekään kinkytoiminnalle ovat huonot.
Kuinka reagoida
Kaikenlaiseen verkossa tapahtuvaan häirintään pätee sama resepti.
1. Älä vastaa viestiin. Keskustelun jatkaminen vain ruokkii häirikköä.
2. Ilmianna viesti kyseisen alustan ylläpidolle, jotta häriköintiin voidaan reagoida.
3. Mikäli viestissä on viitteitä selkeästi lainvastaisesta toiminnasta, ilmoita siitä myös poliisille
4. Mikäli viesti aiheuttaa sinussa ahdistusta, älä jää yksin. Hae tukea.
ÄLÄ siis koe velvollisuudeksi vastata kysymyksiin jotka tuntuvat sinusta epämukavilta. Sinulla on kaikki oikeus ohittaa ne, olipa kysymys itsessään muotoiltu miten tahansa.
Jos kuitenkin haluat kertoa viestittäjälle hänen toimintansa olevan epätoivottavaa, seuraavassa on muutama valmiiksi muotoiltu vastausmalli.
“Lähetit minulle viestin. Lue linkin takaa löytyvä artikkeli ja mieti sen valossa asiaa uudelleen. http://www.tuntematonmaa.net/WP/rasvaisia-viesteja “
“Viestisi ei ole asiallinen, eikä välillämme ole suhdetta joka oikeuttaisi sinua määrittelemään minua, nimittelemään minua saati käskemään minua. En halua sinulta vastaavia viestejä jatkossa. “
“En ole sopinut kanssasi viestisi kuvaamasta kielenkäytöstä ja koen sen seksuaalisena ahdisteluna. Ilmoitan tästä ylläpidolle. “
“Hei, kiitos viestistäsi. Kuten profiilissani kerroin, etsin omanikäistä seuraa jolla on samanlaiset arvot. Tämän viestisi perusteella et täytä näitä määritteitä. “
Lähteitä:
Itsemääräämisoikeus on avain seksuaalisen häirinnän vastustamisessa
Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta
Mitä tarkoittaa seksuaalinen häirintä
Mitä on seksuaalinen häirintä?
Voit kommentoida tätä artikkelia alla olevan lomakkeen avulla. Sinua pyydetään antamaan nimimerkki ja sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta ei julkaista muille lukijoille. Antamasi nimimerkki julkaistaan. Kaikki kommentit moderoidaan ennen julkaisua.
Ah, kiitoksia selkeästä ja ikävän tarpeellisesta artikkelista. Mahtavaa notta hokasitte ottaa mukaan jo kuolemattomaksi käyneen tee-analogian. Kuiten vielä voisi lisätä tee-analogiaan nykyään usein internetsissä tavatun tyypin: “Haluan teetä! Miksei kukaan tee mulle teetä!?! Olen ollut ilman teetä jo tosi pitkään, vaikka yritän kovasti saada teetä! Maailma on pilalla koska en saa teetä vaikka haluaisin!”